Κόσμος

Η Διασημότερη Επιγραφή στον Κόσμος και η Η Ιστορία της

Η Διασημότερη Επιγραφή στον Κόσμος και η Η Ιστορία της

Είναι παγκοσμίως γνωστά μέσα από τις αμερικανικές ταινίες, και δέχονται εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο προκειμένου να τα θαυμάσουν από κοντά. Αντιπροσωπεύουν το πολυπόθητο για πολλούς «Αμερικανικό όνειρο» όπως οι επιγραφές neon . Ο «βίος» τής επιγραφής δεν ήταν ρόδινος, καθώς ουκ ολίγες φορές έχει βανδαλιστεί όμως ένα τέτοιο «μνημείο» δεν μπορούσε να έχει αφεθεί δίχως συντήρηση. Πλέον μία μη κερδοσκοπική οργάνωση φροντίζει για την ασφάλεια και την προώθησή της.

Όταν λοιπόν η επιγραφή «γεννήθηκε», στους λόφους αναγραφόταν η λέξη «Hollywoodland», καθώς ο σκοπός ήταν να διαφημίζει κάποιους νεόδμητους οικισμούς στους γύρω λόφους του Λος Άντζελες. Η πινακίδα σχεδιάστηκε και από τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, Τόμας Φισκ Γκοφ.  Ο αρχικός προγραμματισμός όταν υψώθηκε στις 13 Ιουλίου του 1923, ήταν να την αφαιρέσουν μετά από ένα χρονικό διάστημα περίπου ενός χρόνου. Μέσα όμως σε λίγο καιρό η κινηματογραφική ακμή στην περιοχή, την έκανε κάτι σαν σήμα κατατεθέν του αμερικανικού κινηματογράφου.

Η πιο μακάβρια ιστορία που συνδέεται με τα διάσημα γράμματα είναι η αυτοκτονία της ηθοποιού Πεγκ Εντγουίστλ, η οποία έπεσε από το γράμμα H της επιγραφής και σκοτώθηκε ακαριαία, τον Σεπτέμβριο του 1932. Το 1949, το εμπορικό επιμελητήριο του Hollywood ήρθε σε συμφωνία με το τμήμα της πόλης του Λος Άντζελες για τα πάρκα, ώστε να επισκευαστεί η επιγραφή. Όμως η συμφωνία προέβλεπε να φύγει το «land» από την επιγραφή, η οποία θα έλεγε πλέον μόνο «Hollywood», ώστε να δοθεί έμφαση στην περιοχή και όχι στα οικοδομικά συγκροτήματα

Όμως εξαιτίας της φθοράς τα γράμματα έφτασαν στην χειρότερη κατάστασή τους τη δεκαετία του ’70. Το 1978, ο Άλις Κούπερ πρωτοστάτησε σε μία καμπάνια για να αποκατασταθεί πλήρως η επιγραφή και τα γράμματα να αντικατασταθούν με πιο σταθερά υλικά. Ο ίδιος δώρισε το ένα γράμμα «O» και ο Χιου Χέφνερ, εκδότης του «Playboy» το γράμμα «Y».

Από το 2000 η αστυνομία του Λος Άντζελες εγκατέστησε ένα σύστημα ασφαλείας με ανιχνευτές κίνησης και κάμερες κλειστού κυκλώματος, ώστε να προστατευτεί η επιγραφή από βανδαλισμούς.

 

You Might Also Like