Υγεία

Λίγο Καθημερινό Βάδισμα Βοηθά σε Βαριές Ασθένειες

Λίγο Καθημερινό Βάδισμα Βοηθά σε Βαριές Ασθένειες

Νέες μελέτες, που παρουσιάστηκαν, έδειξαν ότι η άσκηση μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βοήθημα για τους ασθενείς με καρκίνο, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου και μειώνοντας τις πιθανότητες θανάτου. Εικοσιπέντε λεπτά την ημέρα είναι αρκετά για να δουν οι ασθενείς βελτίωση. Περπάτημα ταχύ, όπως όταν βιάζεσαι να φθάσεις κάπου, που έχεις αργήσει. Εννοείται ότι βοηθάει και η υγιεινή διατροφή με πέντε μερίδες φρέσκων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, καθώς και τα προϊόντα ολικής άλεσης.

Στις δύο νέες μελέτες συμμετείχαν ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου και του μαστού.

Στην πρώτη συμμετείχαν 337 νεοδιαγνωσθείσες γυναίκες με καρκίνο του μαστού, οι οποίες υποβλήθηκαν σε χειρουργική αφαίρεση των όγκων τους. Οι ερευνητές τις χώρισαν σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων γυμναζόταν με μέτρια ένταση επί 180 λεπτά την εβδομάδα για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών.

Έπειτα από 8 χρόνια παρακολούθησης, όσες είχαν συμμετάσχει στην ομάδα της άσκησης, είχαν τις μισές πιθανότητες να έχουν πεθάνει. Επίσης είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εξέλιξη της ασθένειας. Όπως είπε στο συνέδριο η Sandra Haye, επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια στη Σχολή Υγείας του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Κουήνσλαντ (QUT), οι περισσότερες από τις γυναίκες που γυμνάζονταν είχαν το περπάτημα ως κύρια φυσική δραστηριότητα, ενώ μερικές έκαναν και ασκήσεις αντίστασης, όπως βάρη ή cross training.

Στη δεύτερη μελέτη, που έκαναν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF), συμμετείχαν 992 εθελοντές, οι οποίοι έπασχαν από καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου ΙΙΙ (η νόσος, δηλαδή, είχε αρχίσει να εξαπλώνεται).

Οι ερευνητές αξιολόγησαν δύο φορές σε διάστημα επτά χρόνων τη διατροφή τους και τον τρόπο ζωής τους. Όσοι από αυτούς γυμνάζονταν με μέτρια ένταση επί 150 λεπτά την εβδομάδα και επιπλέον τρέφονταν υγιεινά, περιορίζοντας το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα παράγωγά του, καθώς και τα πολλά λιπαρά και τα τηγανητά, είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στα επόμενα 7 χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση οι ερευνητές λένε ότι το γρήγορο περπάτημα είναι καταπληκτική άσκηση για όλους και τα νέα ευρήματα πρέπει να παρακινήσυν όλους να σηκωθούν από τον καναπέ και να γίνουν ενεργοί σωματικά.

You Might Also Like