Περιβάλλον

Τα Κίνητρα για Καθαρό Ι.Χ. στις Εταιρείες Rent A Car

Τα κίνητρα για καθαρό Ι.Χ. στις Εταιρείες Rent A Car

Ξεκινά σιγά σιγά η απόσυρση των ρυπογόνων πετρελαιοκίνητων οχηµάτων και στη µείωση των παλαιών βενζινοκίνητων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα µεγάλα αστικά κέντρα και του Rent A Car Aegina, µε παράλληλη ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, µέσω της παροχής σειράς κινήτρων, προκειµένου να επιτευχθεί ο ευρωπαϊκός στόχος της ελαχιστοποίησης του αποτυπώµατος του άνθρακα, προχωρεί η κυβέρνηση

Ποιο συγκεκριμένα θα προβλέπονται:

  • Χρηματικό μπόνους για τα ΙΧ
  • Όφελος για ταξί και μικρά φορτηγά
  • Απαλλαγές από φόρους και τέλη, όπως και οφέλη στις τιμές των πάρκινγκ και των διοδίων.

Ειδικότερα, τα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών, Οικονομικών και Περιβάλλοντος –Ενέργειας έχουν συγκροτήσει ειδική επιτροπή, η οποία επεξεργάζεται για τη σύνταξη σχεδίου νόμου που θα φτάσει στη Βουλή έως το τέλος Ιουνίου, με ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων, ρυθμίσεων και κινήτρων για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης. Βασική επιδίωξη όλων είναι έως το 2030, το 30% των οχημάτων (περίπου ένα στα τρία) που θα πωλούνται στην ελληνική αγορά να είναι pug-in υβριδικά ή αμιγώς ηλεκτρικά.

Όσον αφορά τα σενάρια για απόσυρση, ο Κωστής Χατζηδάκης είχε ξεκαθαρίσει από τον Νοέμβριο του 2019: «Δεν μιλάμε για ένα νέο κύμα απόσυρσης αυτοκινήτων. Στο μυαλό μας έχουμε μια συνολική αλλαγή του τρόπου των μετακινήσεων, το πέρασμα σε μια νέα εποχή με περισσότερο σεβασμό στο περιβάλλον με την ενθάρρυνση της ηλεκτροκίνησης. Στόχος μας είναι να ακολουθήσουμε τις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες».

Στα κίνητρα που θα δοθούν θα περιλαμβάνεται ενδεχομένως έκπτωση στην αγορά ηλεκτρικού ή plug-in υβριδικού αυτοκινήτου (απομένει η σχετική έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών για το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου) και κυρίως κίνητρα χρήσης, όπως η δωρεάν στάθμευση, ή η ελεύθερη χρήση λεωφορειολωρίδων. Όπως μας είχε πει ο κ. Χατζηδάκης «μία από τις μεθόδους που μελετούμε επίσης είναι και η χορήγηση κινήτρων σε ειδικές κατηγορίες οχημάτων, όπως π.χ. τα ταξί».

Η ηλεκτροκίνηση

Το ¼ της παγκόσμιας ρύπανσης, όπως αναφέρεται στο σχέδιο προγράμματος του υπουργείου Μεταφορών, οφείλεται στις μεταφορές. Το 70% της ρύπανσης που δημιουργείται από τις μεταφορές οφείλεται στην κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων. Επομένως η πρωτοβουλία μας αυτή βρίσκεται σε άμεση συνέπεια με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρωπαϊκή Ενωση έως το 2050.

Στα κίνητρα περιλαμβάνονται μια χρηματική επιδότηση, απαλλαγές από τέλη κυκλοφορίας και από φόρους, οφέλη στις τιμές των πάρκινγκ και των διοδίων κ.α. που ήδη εφαρμόζονται από άλλες χώρες της Ευρώπης και αφορούν κυρίως ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά μοντέλα.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και οφέλη για αγορές ταξί και ελαφριών επαγγελματικών/ μικρών φορτηγών.

Ο στόχος είναι έως το 2030, το 30% των οχημάτων (περίπου ένα στα τρία) που θα πωλούνται να είναι plug-in υβριδικά ή αμιγώς ηλεκτρικά.