Υγεία

Τηλεόραση και Παχύσαρκα Παιδιά

Τηλεόραση και Παχύσαρκα Παιδιά

Η τηλεόραση αυξάνει τις πιθανότητες να γίνουν τα παιδιά παχύσαρκα, τα κορίτσια ειδικά.
Πέρα από το ότι ξεμυαλίζει τα παιδιά και δεν τα αφήνει να συγκεντρωθούν στο διάβασμά τους, πέρα από το ότι τους “κλέβει” ώρες ύπνου, η τηλεόραση στο παιδικό υπνοδωμάτιο φέρνει και παραπανίσια κιλά, έδειξε η έρευνα από το UCL.

Ειδικότερα για τα κορίτσια διαπιστώθηκε ότι, όσος περισσότερος χρόνος δαπανήθηκε μπροστά από την τηλεόραση, τόσο πιο πιθανό ήταν να βάλουν κιλά. Μάλιστα οι ερευνητές υποψιάζονται ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους φορητούς υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα και τονίζουν ότι η συχνή επαφή ενός παιδιού με την οθόνη κρύβει έναν επιβλαβή συνδυασμό κινδύνων για την υγεία τους.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση International Journal of Obesity, μετά από ανάλυση στοιχείων για 12.000 παιδιά στη Βρετανία. Έκπληκτοι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πάνω από τα μισά παιδιά ηλικίας 7 ετών έχει τηλεόραση στο υπνοδωμάτιό του.

Οι γονείς κλήθηκαν να αξιολογήσουν πόσες ώρες την ημέρα τα παιδιά τους βλέπουν τηλεόραση.

Αργότερα, όταν τα παιδιά αυτά πήγαν 11 χρόνων, οι ερευνητές σημείωσαν τον δείκτη μάζας σώματος (αναλογία ύψους και βάρους) και εξέτασαν το ποσοστό σωματικού λίπους τους.

Τα κορίτσια, που είχαν τηλεοράσεις στα υπνοδωμάτιά τους στα 7 τους χρόνια, ήταν 30% πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα σε ηλικία ήταν 11 ετών, σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν είχαν τηλεοράσεις στα υπνοδωμάτια τους. Για τα αγόρια ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά περίπου 20%.

Η ερευνήτρια Dr Anja Heilmann δήλωσε σχετικά: “Η μελέτη μας δείχνει ότι υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ της ύπαρξης τηλεόρασης στην κρεβατοκάμαρα ενός μικρού παιδιού και στην υπερβαρότητά του λίγα χρόνια αργότερα”.

You Might Also Like